Blog van de Tuinder

Koolrabi en groene kool op de verwarming

Ik ben inmiddels druk bezig met het voorzaaien van de eerste groente in ‘trays’, plastic bakken bestaande uit zo’n 70 kleine vakjes (4 x 4 x 7 cm). In deze trays gaat potgrond en hup, dan zaaien maar. Veel planten kiemen sneller bij hogere temperaturen en daarom staan de trays met koolrabi, groene kool (een voorjaarsras) en sla bij ons thuis op de verwarming tegen de schuifpui aan. Binnen 1 week was alles gekiemd. Het nadeel van dit jaargetijde is dat de lichtintensiteit nog niet zo heel hoog is en het aantal uren licht is nog beperkt.  En helemaal als ze binnen staan. Dus nu krijgen de planten wat ‘strekkinggroei’ ze gaan op zoek naar het licht, het worden dan wat slappe sprietige plantjes. Eind deze week gaan ze al mee naar de oranjerie op de tuin, daar is wat meer licht, is het een stuk minder warm en groeien de kiemplantjes wat minder snel en worden ze hopelijk wat steviger.

Dan is er hier weer ruimte voor nieuwe plantjes.

Raapstelen

De eerste raapstelen hebben we eind januari gezaaid in de druivenkas. Nu na 2,5 week zijn ze mooi gekiemd en zijn de rijtjes al zichtbaar. Vandaag heb ik opnieuw raapstelen gezaaid in een van de foliekassen. Daarna even de beregining erop. Dan over twee weken in de andere foliekas weer raapstelen zaaien. Ik kan me nu al verheugen op de eerste raapsteeltjes!

Witlof

Eind januari 2015 heb ik de eerste witlof geoogst en gegeten. Witlof telen is een lange, lange teelt. Half april zaaien in het vak van de ‘composieten’. Witlof is familie van sla, andijvie, groenlof en roodlof, maar ook van het madeliefje en zonnebloem. Het loof van witlof is uitbundig, lange smalle bladeren als een soort grote paardebloembladeren en ook in rozet. In eerste instantie gaat het erom een mooie wortel te telen. Deze wortel (met loof er nog aan) hebben we eind oktober/begin november geoogst, dan loof een aantal dagen laten ‘versterven’ op de grond, de wortels wat beschermd tegen weersinvloeden. Voedingstoffen in het loof trekken zich nog terug in de wortel. Volgende stap is loof eraf snijden, niet te kort want dan ben je het groeipuntje kwijt, net te lang want dan het gaan rotten.
Vervolgens hebben we in een van de foliekasen een gat gegraven en daar de witlofwortels in gedaan. Grond erover, paar gieters water, nog een keer grond, nog een gieter water en dan bergje grond. En dan maar wachten! Onder de grond in het donker gaat dan uit de wortel het witlofstronkje groeien. De eerste oogst was dus vorige week, 8,5 maand na het zaaien! Leuke teelt om erbij te doen zodat ik in de winter nog verse oogst heb, maar telen voor de verkoop, nee.

Winter 2014

2 februari 2015. Alle zaadjes voor het seizoen 2015 zijn weer besteld en binnen. Het openen en uitpakken van de dozen met zaadjes voelt voor mij als het uitpakken van een kerstpakket: Wat zal er in de doos zitten? Ik weet het natuurlijk precies want ik heb ze zelf besteld.
De zaadjes komen bij De Bolster en Vitalis vandaan en van Bingenheim in Duitsland en Reinsaat uit Oostenrijk. Dit jaar nieuwe rassen pompoen van De Bolster, ik moet nog een paar maanden voordat ik die kan uitproberen.

Bij de frambozen zijn we bezig om de verduurzaamde palen te vervangen door niet behandelde kastanje houtenpalen. Mooie winterklus. De palen die vrijkomen, gebruiken we om het hekwerk om de tuinderij heen te herstellen. Binnenkort hopelijk ook konijnen dicht!

Januari 2014. Begin januari is er 10 ton compost gebracht. Inmiddels hebben we alle compost met de kruiwagens verspreid. Vooral in de kassen want daar kon de grond wel wat extra organisch stof gebruiken. Ook de stroken tussen de rijen asperges hebben we voorzien van een flinke laag compost. In het voorjaar wil ik tussen de asperges nog wat andere gewasse n telen: raapstelen, bietjes, peultjes, worteltjes.

Eind 2013 is de buitenmuur van de oranjerie en dat is dus de muur van de druivenkas opnieuw gestucd. Er was nog wat subsidie van het Rijk beschikbaar voor herstel van de oranjerie. Eerst hebben we zelf het oude lattenwerk (waar de druivenranken aan vast werden gebonden) en een deel van het oude stucwerk verwijderd en vervolgens heeft een aannemer nieuw stucwerk (op basis van kalk) aangebracht. Ziet er weer mooi uit! Nu willen we zelf weer nieuwe latten tegen de muur doen, zodat we de druif weer kunnen leiden.

 

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes
Nieuws