Witlof

Eind januari 2015 heb ik de eerste witlof geoogst en gegeten. Witlof telen is een lange, lange teelt. Half april zaaien in het vak van de ‘composieten’. Witlof is familie van sla, andijvie, groenlof en roodlof, maar ook van het madeliefje en zonnebloem. Het loof van witlof is uitbundig, lange smalle bladeren als een soort grote paardebloembladeren en ook in rozet. In eerste instantie gaat het erom een mooie wortel te telen. Deze wortel (met loof er nog aan) hebben we eind oktober/begin november geoogst, dan loof een aantal dagen laten ‘versterven’ op de grond, de wortels wat beschermd tegen weersinvloeden. Voedingstoffen in het loof trekken zich nog terug in de wortel. Volgende stap is loof eraf snijden, niet te kort want dan ben je het groeipuntje kwijt, net te lang want dan het gaan rotten.
Vervolgens hebben we in een van de foliekasen een gat gegraven en daar de witlofwortels in gedaan. Grond erover, paar gieters water, nog een keer grond, nog een gieter water en dan bergje grond. En dan maar wachten! Onder de grond in het donker gaat dan uit de wortel het witlofstronkje groeien. De eerste oogst was dus vorige week, 8,5 maand na het zaaien! Leuke teelt om erbij te doen zodat ik in de winter nog verse oogst heb, maar telen voor de verkoop, nee.

Comments are closed.

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes
Nieuws