Preitaartje met kastanjechampignons en oude kaas

Prei is een aromatische, pittige groente met lange witte stelen en groen schutblad. Prei behoort tot de lookfamilie waartoe ook ui, bieslook en knoflook behoren. Als je de prei in stukjes snijd ruik je de lookgeur. Prei wordt het gehele jaar door aangevoerd. Er is winter-, herfst en zomerprei. Winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei heeft een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur. De schacht van de prei bleken we: tijdens de groei worden de voren steeds met aarde aangevuld, zodat de schacht wit wordt.

Preitaartje-met-boschampignons

Ingrediënten:

  • 6 plakjes deeg voor hartige taart
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • paddenstoelen melange ((a 200 g), in grove stukken)
  • 2 preien (300 g)
  • spekreepjes
  • verse tijm 3 eieren
  • 150 ml melk,
  • 150 g oude kaas (geraspt)

Oven voorverwarmen op 200 °C. Deeg op werkvlak uitspreiden en laten ontdooien. Taartvorm met deeg bekleden. In wok of ruime koekenpan knoflook 30 sec. in olie fruiten. Paddenstoelen toevoegen en op hoog vuur al omscheppend 3 min. bakken. Prei erbij doen en 3 min. meebakken. Met zout en peper op smaak brengen. Mengsel in taartvorm scheppen. Spekjes bakken en toevoegen. In kom eieren met melk en tijm los kloppen. Kaas met mespunt peper erdoor roeren. Eiermengsel in taartvorm schenken. Taart ca. 35 min. in midden van oven gaarbakken.

Tip: lekker met een groene salade. Vervang de oude kaas door Parmezaanse kaas.

Recept: Luuk Schouten, Fotografie: Suzanne Paap

Comments are closed.

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes
Nieuws