Pastinaaksoep met prei en spekjes

Pastinaak (de officiële naam is: Pastinaca sativa subsp. sativa) ofwel witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. De hutspot van het Leids ontzet (3 oktober 1574) was met pastinaak bereid want de aardappels was toen nog niet in Europa geïntroduceerd. Later is pastinaak wat in de vergetelheid (vergeten groente) geraakt maar is nu weer bezig met een echte ‘come back’

Pastinaaksoep-met-prei-en-spekjes

Ingrediënten

 • 4 pastinaken
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 1 prei
 • 1 laurierblaadje
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 takje tijm
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 1 liter groentebouillon
 • 2 dl room
 • katenspek
 • peper en zout

Schil de pastinaken en snipper de ui. Snijd de pastinaken in kleine stukken. Snijd de prei in ringen en was de prei in een vergiet. Stoof de groenten 10 minuten in een ruime pan met de verse kruiden en de knoflook. Snijd ondertussen de katenspek in stukjes en bak deze in een bakpan. Schep uit de pan en zet apart om af te koelen. Voeg de groentebouillon aan de gestoofde groente toe. Kook de groente gaar op laag vuur. Pureer de soep met een staafmixer en giet hem eventueel door een zeef. Roer de room erdoor. Breng de soep op smaak met peper en zout. Garneer met de katenspek

Variatietip: voeg een eetlepel mosterd toe.

Recept: Luuk Schouten, fotografie: Suzanne Paap

Comments are closed.

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes
Nieuws