Historie

Vroeger hadden bijna alle landgoederen een moestuin waarin groenten en fruit voor eigen gebruik en soms ook voor de verkoop werden geteeld.

Hofstede Berkenstein
Op de plaats van de huidige tuinderij lag vroeger de moestuin van hofstede Berkenstein. Het huis lag tussen de bomen aan de dorpsweg en is in 1901 gesloopt.
Eind 18e eeuw wordt in notariële acten gesproken over een moestuin. En op een kaart uit 1810 staat achter het huis en de dienstwoning (het huidige huis 264) de moestuin ingetekend.

In 1825 koopt Maurits Eyck, eigenaar van Eyckenstein, het landgoed Berkenstein.

De moestuin van Eyckenstein
De moestuin van landhuis Eyckenstein lag oorspronkelijk achter het landhuis. Eerst was daar een grote moestuin vlak bij het huis. In 1800 was deze moestuin door de aanleg van een kanaal behoorlijk verkleind. Er werd toen iets noordelijker een nieuwe met schuttingen omheinde moestuin aangelegd.

De moestuin aan de wandel
In 1879 begon de toenmalig eigenaar van Eyckenstein, Willem Carel van Boetzelaer, met de verbouwing van het landhuis Eyckenstein. Vrijwel tegelijkertijd haalde hij de bekende tuinarchitect L.A. Springer naar het landgoed. In 1881 kreeg Springer de opdracht om een ontwerp voor het park van Eyckenstein te maken.

In die tijd was het gebruikelijk om moestuinen niet meer heel dicht bij het landhuis te plaatsen. Springer koos er dan ook voor om de moestuin van Eyckenstein te verplaatsen naar de overzijde van de Dorpsweg op het terrein van Berkenstein.

Tuinderij Eyckenstein is gevestigd op deze oude moestuin van landgoed Eyckenstein.

De kassen, koude bakken en de oranjerie
Het kassencomplex, de koude bakken en de oranjerie in de moestuin van Berkenstein zullen kort na 1880 zijn gebouwd. Gezien het gebruik van beton in sommige opstallen zullen deze vermoedelijk in de eerste helft van de 20e eeuw zijn vervangen.

Waarschijnlijk heeft er tegen de noordmuur van de tuin een muurkas gestaan waarin vaak druiven werden gekweekt. Op landgoed Vollenhove en bij het kasteel in Amerongen zijn nog dergelijke muurkassen te bewonderen.

Wel staan op de tuin nog twee prachtige oude kassen.

De oranjerie is tegen de grote kas aangebouwd, net aan de andere kant van de muur. Vroeger overwinterden hier de vorstgevoelige potplanten.

Restauratie van de noordmuur
Vroeger was de tuin aan de noord- en westzijde ommuurd. De muur beschermde tegen kou en zorgde voor een warm binnenklimaat.

In het najaar van 2006 zijn de noordmuur en de poort in oude luister hersteld. In 2008 is een lattenwerk aangebracht en zijn er weer leibomen geplant. Met hulp van Wouter den Hollander, de hovenier van Slot Zuylen, worden de bomen jaarlijks in de goede vorm gesnoeid en geleid.

De moestuin weer in gebruik
Tot eind 2005 was een gedeelte van de moestuin nog in gebruik door de eigenaar van landgoed Eyckenstein.
Begin 2006 is Luuk Schouten op deze historische plek gestart met Tuinderij Eyckenstein.
Opslag, struiken en bramen zijn verwijderd, de hekken hersteld, de waterleiding is aangelegd. De kwaliteit van de grond wordt (verder) verbeterd met compost, biologische mest en groenbemester.

Er wordt gezaaid, geplant en geoogst en natuurlijk gegeten!

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes
Nieuws