Oranjerie en kassen

 
Oranjerie

Een Oranjerie is een gebouw waar men vroeger in de winter de sinaasappelboompjes bewaarde, zodat ze niet bevroren. De Oranjerie op Eyckenstein staat aan de buitenzijde van de muur van de moestuin tegen de Grote kas aan. De tuinmuur loopt er als het ware tussendoor. De Oranjerie is tegelijk met deze kas gebouwd, omstreeks 1880.
Toen tuinder Luuk Schouten de moestuin ging gebruiken, is de Oranjerie helemaal opgeknapt en geschikt gemaakt voor bijeenkomsten.
 

Verhuur oranjerie

De oranjerie is te huur voor vergaderingen en bijeenkomsten. Meer informatie is verkrijgbaar bij Luuk Schouten: contact@landgoedgroenten.nl.

 
Kassen

In de moestuin bevinden zich twee bijzondere kassen, die allebei op de lijst van Rijksmonumenten staan. Het zijn de 19e eeuwse grote kas (de druivenkas), en de orchideeënkas, waar – zoals de naam al zegt – door de oude tuinbaas tropische orchideeën in gekweekt werden. Een van de bijzonderheden van deze kas is dat hij gebogen ramen heeft.

In 2015 zijn de kassen gerestaureerd. Van top tot teen zijn ze aangepakt: de fundering, de gietijzeren constructie, het stuc- en metselwerk en de ramen zijn zo veel mogelijk origineel weer teruggeplaatst. Beide kassen zijn weer volop in gebruik door biologische tuinder Luuk Schouten.  Dankzij royale bijdragen van de Provincie Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het KF Hein Fonds, het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, de Stichting Mens en zijn Natuur, de Gravin van Bylandt Stichting en de Stichting Pelgrimshoeve en giften van vrienden van Eyckenstein werd de lang gekoesterde restauratie mogelijk.
 
Herstel platte bak

Op de tuinderij staat nog een oude platte bak. Deze platte bak is een aantal jaren geleden al voor een deel opgeknapt. Voorjaar 2019 zal het laatste gedeelte hersteld worden: de 6 houten ramen waar het glas in gaat zijn door de aannemer nieuw gemaakt, in oude stijl. In februari gaan we ze schilderen en de glaszetter gaat het glas er in doen. Eind 2018 is al een takelmechanisme geplaatst zodat we de houten ramen kunnen verplaatsten, want ze wegen dieplood! Begin maart hopen we de eerste plantjes in de koude bak te kunnen planten.  

 

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes
Nieuws