Oranjerie & kassen

 
Oranjerie

Een Oranjerie is een gebouw waar men vroeger in de winter de sinaasappelboompjes bewaarde, zodat ze niet bevroren. De Oranjerie op Eyckenstein staat aan de buitenzijde van de muur van de moestuin tegen de Grote kas aan. De tuinmuur loopt er als het ware tussendoor. De Oranjerie is tegelijk met deze kas gebouwd, omstreeks 1880.
Toen tuinder Luuk Schouten de moestuin ging gebruiken, is de Oranjerie helemaal opgeknapt en geschikt gemaakt voor bijeenkomsten.
 

Verhuur oranjerie

De oranjerie is te huur voor vergaderingen en bijeenkomsten. Meer informatie is verkrijgbaar bij Luuk Schouten: contact@landgoedgroenten.nl.

 
Kassen

In de moestuin bevinden zich twee bijzondere kassen, die allebei op de lijst van Rijksmonumenten staan. Het zijn de 19e eeuwse grote kas (de druivenkas), en de orchideeënkas, waar – zoals de naam al zegt – door de oude tuinbaas tropische orchideeën in gekweekt werden. Een van de bijzonderheden van deze kas is dat hij gebogen ramen heeft.

De kassen verkeerden jarenlang is slechte staat. Bij storm was er het gevaar van vallende glasplaten en was het te gevaarlijk om in de kassen te komen.  Restauratie was dringend nodig. Jarenlang lukte het niet om dit financieel voor elkaar te krijgen. Eind 2014 kon eindelijk het groene licht gegeven worden voor de restauratie.

Eind juni 2015 is de restauratie van de kassen in de moestuin afgerond. De kassen zien er prachtig uit, in de oude glorie hersteld. Van top tot teen zijn ze aangepakt: de fundering, de gietijzeren constructie, het stuc- en metselwerk en de ramen zijn zo veel mogelijk origineel weer teruggeplaatst. Beide kassen zijn weer volop in gebruik door biologische tuinder Luuk Schouten.  Dankzij royale bijdragen van de Provincie Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het KF Hein Fonds, het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, de Stichting Mens en zijn Natuur, de Gravin van Bylandt Stichting en de Stichting Pelgrimshoeve en giften van vrienden van Eyckenstein werd de lang gekoesterde restauratie mogelijk.
 
Herstel platte bak

Op de tuinderij staat nog een oude platte bak. Deze platte bak is een aantal jaren geleden al voor een deel opgeknapt. Nu willen we nog het ontbrekende deel herstellen; 4 van de 6 grote glasplaten moeten nog hersteld worden. We willen onderzoeken of het mogelijk is deze glasplaten (met houten omlijsting waardoor ze heel zwaar zijn) op een rails te laten schuiven. U kunt bijdragen aan het herstel van deze glasplaten door een gift over te maken op banknummer NL91ABNA055.11.24.113 van Stichting Vrienden van Eyckenstein onder vermelding van ‘herstel platte bakken’.Uw gift is aftrekbaar want Stichting Vrienden van Eyckenstein heeft een ANBI status.

 

 

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes
Nieuws