Recepten met Koolrabi

Recepten met Koolrabi

KOOLRABI (Brassica oleracea convar. acephala var. gongylodes) is een prachtig plantje met slanke, rijzige bladeren.
Deze groente stamt af van wilde kool, die nog voorkomt in het Middellandse-Zeegebied. Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. In tegenstelling tot knollen en koolrapen groeit koolrabi boven de grond. ‘Het kooltje dat op de aarde rust’, zo beschreef Plinius de Oudere net na het begin van onze jaartelling de koolrabi.
Afhankelijk van de variëteit is de knol bleekgroen of blauwviolet van kleur. Beide variëteiten zijn onder de schil witgeel van kleur.
Bereiding: Rauw en geschild te versnijden in schijfjes of blokjes. Verwijder de schil alleen voor zover nodig. Begin met schillen aan de onderkant en snijd de vezelige gedeelten royaal weg; van het ‘afval’ kunt u bouillon trekken. De smaak heeft iets van radijs maar dan zoeter. Gekookt te bereiden als bloemkool. In stukken gaar te stoven maar vooral niet te lang. (www.dewassendemaan.be)

Pikante koolrabischotel met tomaten

Sappige knapperige koolrabi met pit

Roergebakken koolrabi – basilicum stew

Koolrabi met gember en komijn

Koolrabi-cremesoep

Pikante koolrabischotel met tomaten
(“Madhur Jaffrey’s Vegetarische Gerechten”, BZZTôH 2001)
2 koolrabi’s
1 el olie
½ tl komijnzaad
een snuf asafoetidapoeder (ofwel 1 teentje hard gebakken knoflook)
1 gedroogde rode peper
3 tomaten, ontveld en fijngehakt
¼ tl kurkumapoeder
½ tl zout

Snijd ongeveer een achtste van de grove onderkant van de koolrabiknol, schil dan de rest.
Snijd de koolrabiknol in vieren, zoals u een appel in vieren zou snijden.
Verhit de olie in een middelgrote pan op een middelhoge warmtebron.
Voeg het komijnzaad toe.
Voeg meteen daarna de asafoetida en peper toe.
Roer dit kort tot de pepers donker worden – dit is een kwestie van seconden.
Doe dan de koolrabi erbij.
Roer een paar maal, voeg dan de tomaten toe.
Doe er kurkuma, zout en 1 dl water bij.
Roer dit door en breng het aan de kook.
Sluit de pan, zet de warmtebron laag en laat dit alles 30 à 35 minuten heel zachtjes pruttelen, of tot de koolrabi zacht is (de punt van een mes moet er gemakkelijk in verdwijnen).

naar boven

Sappige knapperige koolrabi met pit (odin)
1 koolrabi
scheutje olie om in te bakken
1 tl kerriepoeder
1el sojasaus

Schil de koolrabi en snijd deze in kleine blokjes.
Bak de koolrabi 5 minuten in olie, voeg kerrie toe en laat nog een paar minuten bakken.
Voeg de sojasaus toe, roer om en serveer bijvoorbeeld met rijst, couscous of bulgur en geroosterde noten.
Combinatie met wortel: snijd een paar wortels in dunne schijfjes, bak deze met de koolrabi mee.

naar boven

Roergebakken koolrabi – basilicum stew
2 koolrabi’s (elk ong. 500g)
600 g worteltjes
250 g mozzarella
2 bosjes basilicum
2 eetl olie
2 eetl pijnboompitten
zout & versgemalen peper
1 theel suiker.

Schil de koolrabi’s en de worteltjes en snij ze in smalle reepjes.
Snijd de mozzarella in stukjes.
Haal de blaadjes van de stelen basilicum en snijd ze samen met enkele jonge, malse koolrabiblaadjes fijn.
Verwarm de olie in een wok of braadpan, maar laat de olie niet te heet worden.
Doe de koolrabi en de worteltjes in de pan en roerbak ong. 8 min. (of langer).
Duw de groenten een beetje naar de rand of zijkanten van de pan en rooster de pijnboompitten tot ze mooi goudbruin zijn.
Voeg de blaadjes en de mozzarella toe, roer het geheel door en bak het nog 1 min.
Breng dan op smaak met zout, peper en wat suiker.Lekker met noedels.

naar boven

Koolrabi met gember en komijn (odin)
1 koolrabi
25 g boter
1 el citroensap
1 tl honing
½ tl. komijnzaadjes
10 g verse gemberwortel.

Koolrabi schillen, in blokjes snijden en in een laagje water met wat zout in ongeveer 15 minuten beetgaar koken.
Afgieten en overgieten met warme saus van de overige ingrediënten.
Eventueel garneren met peterselie.

naar boven

Koolrabi-cremesoep (receptenalle)
1 Koolrabi

1 eetlepel olijfolie

1 klein teentje knoflook

½ theelepel majoraan

½ liter melk

1 kruidenbouillontablet

zout & peper

2 eetlepels kaascroûtons

1 takje verse basilicum

Schil de koolrabi en snijd hem in kleine blokjes.
Verhit de olijfolie en schep de koolrabi erdoor.
Pers het teentje knoflook erboven uit, voeg de majoraan toe en bak de koolrabi op een heel zacht vuur circa 3 minuten.
Voeg de melk en het bouillontablet toe en kook de koolrabi in ongeveer 5 minuten zachtjes gaar.
Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine en breng haar op smaak met zout en peper.
Schep de soep in 2 borden, strooi er de kaascroûtons in en knip de basilicum erboven fijn.

naar boven

Download recepten koolrabi (pdf)

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes
Twitter username is not configured